Caspars Limoncello

Caspar beschrijft in zijn blog het verhaal achter Caspar's limoncello

Caspars Limoncello | Restaurant Diverso

Het begon 5 jaar geleden. Restaurant Kesselshof werd Restaurant Diverso en ik riep toen: “Ik ga mijn eigen limoncello maken!”. Door er met gasten over te praten, kreeg ik een recept van een gast in handen. 3,5 jaar geleden ging ik daadwerkelijk aan de slag en maakte mijn eerste limoncello. Deze was veel te sterk in alcoholpercentage naar mijn smaak en te zoet. Ik heb meerdere proeven gedaan met andere vruchten zoals frambozen, kersen, zwarte bessen en sinaasappel. Dat was een leuk experiment met lekkere varianten, maar door de verschillende zoetgehaltes van fruit zeer uiteenlopend van kwaliteit.

 

Ik besloot toen om me volledig te richten op de limoncello. Ik stelde het recept bij, dus minder suiker en meer citroenschillen (biologisch) en meer bronwater (Barleduc). Ik merkte dat er weer een stap gemaakt was in de goede richting en besloot na het proeven van de limoncello meteen het recept weer aan te passen voor de volgende serie. Wat de kleur betreft was ik nog niet helemaal tevreden. Ik besloot de biologische suiker te vervangen door natuurlijke kristalsuiker waardoor er meteen een frissere kleur ontstond. Na veel aanpassingen ontstond er een limoncello zoals in mijn beleving limoncello moest smaken, fris, niet te zoet, perfect in zijn alcoholpercentage en fluweel zacht!

Uiteindelijk is dit recept ontstaan door goed te luisteren naar de gebruiker, de gast. Liefhebbers vertellen het door: “Als je bij Diverso gaat eten dan moet je Caspars Limoncello zeker proeven!”.

Door op markten en in het restaurant de citroenen te schillen krijg je leuke contacten en verschillende verhalen over limoncello. Vragen zoals: “Gebruik je alleen de schillen?” of “Waar haal de alcohol?” of “Maak je hem echt zelf?” of “Mag ik eens proeven?” blijft natuurlijk leuk.

 

De presentatie van mijn limoncello verdiende ook aandacht. Het etiket werd ontworpen, de flessen en kurken werden uitgezocht en een fotoshoot mocht als afsluiter niet ontbreken (zie foto, dank aan Robby Harts Fotografie)

Wil je het ook eens proberen? Hieronder vind je mijn instructie!

 

ZELF MAKEN VAN LIMONCELLO

 

Ingrediënten

1 liter consumptie alcohol 97%

1,5 kg biologische citroenen (Amalfikust Italië)

Natuurlijke kristalsuiker (hoeveelheid naar smaak)

Bronwater (Barleduc) (hoeveelheid bepalend voor alcoholpercentage)

 

Benodigdheden

Dunschiller

Rumtopf

Fijne zeef

Kookpan

Sauslepel

 

Werkwijze

Doe de alcohol in de rumtopf. Poets de biologische citroenen met een droge doek op. Schil de citroenen en gebruik alleen het gele van de schil van de citroen, het witte van de schil maakt je limoncello bitter. Voeg de schillen aan de alcohol toe en sluit de rumtopf goed af en zet hem 4 weken op een donkere plaats weg. Maak na 4 weken je suikerwater. Doe het bronwater in een kookpan voeg hieraan de natuurlijke kristalsuiker toe, zorg dat de suiker goed oplost in het water. Breng dit net aan de kook en laat dit ook weer helemaal afkoelen. Scheid de citroenschillen van de alcohol en spoel de schillen af met het suikerwater zodat er geen smaken verloren gaan. Voeg als laatste het suikerwater zonder schillen aan de alcohol toe, hier ontstaat al een mooie frisse kleur van je limoncello. Zet de limoncello weer 2 weken weg en zorg tussentijds dat je de oneffenheden die boven komen drijven weg schept met een sauslepel. Tijdens dit proces mengt de het suikerwater goed met de alcohol. Vul hierna de flessen af met de limoncello. Leg de flessen limoncello in de vriezer.

 

Limoncello

Limoncello is een citroenlikeur die oorspronkelijk uit Italië komt, er is echter geen wettelijke bescherming op de naam, je mag dus zelf limoncello maken en ook de naam limoncello gebruiken. Alleen limoncello die met citroenen uit de omgeving van Sorrento wordt gemaakt, mag de naam liquore di limone di Sorrento I.G.P. voeren en is dus wel beschermt. Een aantal jaren geleden hebben we zelf Sorrento bezocht, een geweldig stadje waar alles om limoncello draait. Mooie grote citroenen met dikke schil liggen hier in alle winkeltjes. Sorrento ligt dicht bij Napels en ligt ook aan de geweldige route van de wereldberoemde Amalfi kust. Deze geweldige ervaring heeft mijn liefde voor de limoncello alleen maar versterkt.

Limoncello wordt diep gekoeld (uit de vriezer) als digestief gedronken, na het eten dus. Limoncello leent zich echter ook prima om cocktails mee te maken of als aperitief met Prosecco, deze cocktail heet Limoncino! Lekker fris en zomers!

 

Salute!

Caspar